Zelené potraviny ako posilnenie jedálnička
Čo sú zelené potraviny a prečo ich zaradiť do jedálnička? Šťava z listov jačmeňa a sladkovodná riasa, chlorella, sú superpotraviny. Znamená to, že obsahujú ešte širšie spektrum základných látok ako ovocie a zelenina. Jednoducho nám dodajú chýbajúce živiny z bežnej stravy, bez potreby kupovať umelé vitamíny. Výrazne prispievajú k zlepšeniu fyzickej a psychickej kondície.
V článku si priblížime:
- aké živiny zelené potraviny obsahujú, a prečo je lepšie prijímať vitamíny v strave,
- účinky zelených potravín na naše telo a psychiku,
- dôležitosť kvality a spracovania týchto potravín.
Čo obsahujú zelené potraviny, a aké sú ich účinky?
Vzájomné pôsobenie jačmeňa a chlorelly sa preukázalo ako veľmi účinné, preto je vždy najlepšia voľba zaradiť do jedálnička obe tieto superpotraviny. Ich spoločným nositeľom sú vysoké hodnoty chlorofylu, ktorý má veľký význam pre naše zdravie. Má vysokú schopnosť sťahovať zápal, dezinfikovať, urýchľovať hojenie a zlepšuje prenášanie kyslíka v krvi. Avšak, pozrime sa na prospešné látky v nich jednotlivo.
Jačmeň
Každý pohár jačmennej šťavy zastúpi porciu kvalitného ovocia alebo zeleniny, pretože obsahuje vitamíny, minerály, enzýmy, rozpustnú vlákninu alebo antioxidanty. Šťava z jačmeňa má veľmi veľa vitamínu C, ktorý pomáha nášmu telu budovať imunitu. Ďalej obsahuje vitamíny ako betakarotén, vitamín E, vitamín A, vitamín B1, B2, B3, B5, B6, B9.
Jačmeň obsahuje minerály ako meď, zinok, mangán, železo, vápnik, horčík, draslík, sodík. Obsah draslíka podporuje pohyb tráviaceho ústrojenstva. Obsah kyseliny listovej (B9), železa a medi veľmi pomáha tehotným ženám alebo ľuďom s chudokrvnosťou.
Chlorella
Chlorella je celkovo najbohatším zdrojom chlorofylu. Obsahuje viac vitamínu B12 ako hovädzia pečeň, 20-krát viac železa ako špenát, 17-krát viac vitamínu C ako pomaranče a 11-krát viac vápnika ako kravské mlieko. Je veľkým zdrojom bielkovín.
Vďaka antioxidantom spomaľuje proces starnutia našich buniek. Taktiež sa v nej nachádza množstvo aminokyselín, vďaka ktorým si vie poradiť s herpesom simplex, zrýchľuje myslenie, tlmí bolesť a dopomáha ku kvalitnejšiemu spánku. Rovnako v nej nájdeme meď, zinok, mangán, horčík, draslík, sodík, vitamíny skupiny B, vitamín A, vitamín E, vitamín D.
Významnou súčasťou chlorelly je výživná zmes látok – CGF (chlorella growth factor), ktorá podporuje rast a regeneráciu zdravých buniek. To znamená, že pomáha pri únave a nedostatku vitality, urýchľuje hojenie rán, zvyšuje množstvo obranných krviniek.
Aké zlepšenia môžem očakávať?
Vďaka prirodzenému výskytu a vzájomnej účinnosti všetkých látok obsiahnutých v jačmeni a chlorelle je ich vstrebávanie do organizmu účinnejšie než pri syntetických látkach. Telo ich dokáže jednoduchšie spracovať a využiť. Najznámejším účinkom zelených potravín je ich čistiaci efekt. Obzvlášť chlorella dokáže do seba naviazať nežiaduce látky a vylúčiť ich z tela von stolicou.
Práve vďaka tomu, že zelené potraviny prečistia a vyživia organizmus, vie naše telo zacieliť pozornosť na najdôležitejší problém, ktorý potrebuje vyliečiť, pretože mu dodáte to správne palivo tam, kde chýbalo.
Zelené potraviny a ich prvé prínosy
Človeku sa zlepší trávenie, imunita, celková kondícia, pocíti väčšie množstvo energie, prirodzene sa mu zmenia chute, zaznamená kvalitnejší spánok, bude sa cítiť vitálnejšie (zdravšia pokožka, vlasy, nechty...). Individuálne sa potom rozvíjajú ďalšie účinky prakticky vo všetkých orgánových sústavách. Zelené potraviny pôsobia v tele komplexne a podporujú vlastné samoliečebné procesy v organizme.
Jačmeň a chlorella dokážu pomôcť pri väčšine zdravotných problémov, či už fyzických alebo psychických. Avšak, vždy treba osobne konzultovať svoj problém s poradcom zelených potravín a nastaviť s ním dávkovanie a celý životný štýl. Napríklad, pridať nejaké zdravé rituály ako ranné cvičenie. Samotné zelené potraviny nikoho nespasia, sú však výraznou podporou na ceste ku zdraviu.
Zelené potraviny a ich kvalita a spracovanie
Kvalitná šťava z listov jačmeňa je tmavozelená, vonia ako čerstvo pokosená tráva. Niekomu môže pripomínať chuť špenátu. Neobsahuje žiadnu vlákninu ani lepok. Je vhodná aj pre celiatikov. Pri zmiešaní s vodou nevznikajú žiadne usadeniny, ale krásna jednoliata tekutina s bohatou penou navrchu.
Pri organickom pestovaní jačmeňa sú dôležité podmienky pre jeho rast. Rovnako aj spôsob žatvy, následné spracovanie, uskladnenie, aj prevoz. Keď chceme dosiahnuť kvalitu, pri ktorej má šťava najvyššie hodnoty aktívnych látok s blahodarnými účinkami na naše telo, musia pestovatelia ustrážiť čas žatvy. Výška rastliny by nemala presiahnuť 25 centimetrov.
Následne treba rýchlo a šetrne odšťaviť listy a usušiť vzniknutú šťavu. V týchto procesoch sa nesmie presiahnuť teplota 31 ºC, ak chceme uchovať všetky živiny a enzýmy. Pri vyššej teplote by to nebolo možné. Túto teplotu musia pestovatelia a dopravcovia zachovať aj pri skladovaní a preprave usušeného prášku.
Chlorella pyrenoidosa je tmavozelená sladkovodná riasa. Môžete sa stretnúť so spracovaním vo forme tabliet alebo prášku. Pripomína chuť tekvicových jadierok. Táto riasa má schopnosť nasávať do seba škodlivé látky, preto pri jej organickom pestovaní musíme dbať na mimoriadnu čistotu prostredia. Nemenej dôležitý je spôsob spracovania a skladovania.
Pri chlorelle je veľmi dôležité narušiť jej bunkovú stenu metódou STEAM. Vďaka nej dostaneme potrebné živiny do vstrebateľnej podoby pre naše telo. Bez tejto metódy je využitie účinkov chlorelly omnoho menšie. Skladujeme ju v tmavom a suchom prostredí, aby neprišlo k oxidácii.
Autor článku: Monika Blažíčková, text bol súčasťou tréningu v rámci projektu Nestrať prácu, vzdelávaj sa
Zdroje:
PREČO MAŤ VO SVOJOM ŽIVOTE JAČMEŇ A CHLORELLU
ZÁKLADNÉ A DOPLNKOVÉ NUTRIČNÉ ANALÝZY
OBVESEĽTE SVOJU PEČEŇ A ONA OBVESELÍ VÁS!
KATALÓG GREENWAYS